Stelbent och korkat

Har nyss varit på ett föräldramöte med tema "Matematik". Mötet var riktat till föräldrar till årskurs 3 och 4, med anledning av att de inte undervisar i matematik på samma sätt som "på den gamla goda tiden".
´
Borta är dem långa bänkraderna där eleverna satt tysta i sina bänkar och räknade och skrev i jämna rader i sina räkneböcker. Numera är det mera experimenterande och diskuterande hur man får fram ett resultat. Idag ställer man inte upp två tal under varandra och bara räknar fram talet. Det är mer och mer betoning på att man ska kunna räkna huvudräkning. Åtminstone på den låga nivån som det är i 3:an och 4:an. Allt detta för att barnen ska få en så tjock grund som möjligt att stå på, att dem ska FÖRSTÅ, VARFÖR dem gör som dem gör. Detta tycker jag är jätteviktigt, utan förståelse blir matten på den högre nivån omöjlig att klara av.
´
Men så sitter där en förälder, som jag inte vet vart han kom ifrån för han såg ut att vara jämngammal med min pappa......men, men. Han ifrågasatte ALLT. Han tyckte barnen ENBART skulle lära sig att ställa upp talen som man gjorde förr. För varför dra in en massa ANDRA räknemetoder, det skulle bara förvirra (jag tror det är för att HAN blir förvirrad). Hans filosofi var att "så här har man alltid gjort, och så ska man alltid göra. Punkt". Jag fullkomligt hatar sådana människor, och fick verkligen bita mig i tungan fler gånger för att inte starta världens diskussion med honom.
´
När han uttryckte sitt missnöje om att det är onödigt att barnen lär sig en massa olika FORMER (ni vet, cirklar, kvadrater, polygoner osv) med hänvisningen till att det inte behövs senare i livet, var jag tvungen att säga ifrån. Herregud, vad hade han tänkt sig att barnen skulle lära sig i skolan egentligen? Någon form av förberedelse för vidare studier är det väl ändå? OM dem skulle komma på tanken att bli konstruktör eller ingenjör måste de väl ändå kunna något så basic som former? Nejdå, det fanns ju ändå allt i datorn. MEN VEM FAAN SKA DÅ KONSTRUERA DATORN???
´
Åh, jag tycker inte om stelbenta korkade människor, som dessutom inte har vett att behålla sina korkade åsikter för sig själv. Nu kanske ni tycker att det är jag som är korkad, men vet du, där har du fel........

Kommentarer
Postat av: annsoh

hahah precis! :D

2011-03-29 @ 20:36:43
URL: http://annsoh.blogg.se/
Postat av: Diana

Men...(inte för att jag försvarar pappan, utan för att jag är matteidiot)...varför får de inte ställa upp talen, så länge man inte använder miniräknare så är det ju huvudräkning?

Nåja, tramsigt av pappan att inte bara ställa en fråga och sen accaptera svaret.

2011-03-29 @ 21:03:33
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Diana

Sv: Suck...

Om han nu är så gammal som du säger så kanske han tom vill att man ska räkna division med en sån där "stol". (mamma gör det, ser helmysko ut) Nya tider, nya sätt att räkna på... bara man kommer fram till rätt svar så spelar det ju ingen roll.

2011-03-29 @ 21:12:56
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Gun

Hahaha, jag håller med dig. Alla andra har fel, det är bara jag som har rätt.;D

Skämt åsido, det är verkligen tråkigt med såna där bakåtsträvare som inte vill ta till sig något nytt.

2011-03-29 @ 21:23:29
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Stattinskan

Det finns alltid ett par sådana där bakåtsträvare i nästan alla sammanhang :-)

2011-03-30 @ 07:39:38
URL: http://stattinskan.blogspot.com
Postat av: lovisa

GOdmorgon!

2011-03-30 @ 08:14:45
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: Camilla

Tänk att det alltid ska finnas föräldrar som ska lägga sig i mer än nödvändigt.

Kram på dig!

2011-03-30 @ 08:45:35
URL: http://cammo69.blogspot.com
Postat av: Bara Jag

Jag tycker det är BRA att man försöker göra matte så tydligt och begripligt som möjligt! Varför är jätteviktigt för att förstå!

2011-03-30 @ 10:50:57
URL: http://blogg.rhode.se
Postat av: Ama de casa

Surt och irriterande med såna bakåtsträvare. "Allt var bättre förr" typ.Diana: Den där stolen ser inte ALLS helmysko ut. Det är det ENDA sättet att räkna division på. Har dom övergivit det? Guuu vad dumt!!! Allt var bättre förr... ;-)sv: Hahaha! Att är en sån besserwisser :-) Jag får nog ge dig cred angående om att det var en ny rullstor på gång där på bryggseglaren. En mycket plausibel teori!

2011-03-30 @ 11:33:16
URL: http://amacasa.wordpress.com/
Postat av: ♥ Carina ♥

"Insnöade" typer finns det gott om. Som ser varje förändring till en försämring...

2011-03-30 @ 18:55:40
URL: http://cinacarina.blogspot.com
Postat av: Jess

Kan bara hålla med dig!

2011-03-30 @ 21:32:21
URL: http://maisongrey.blogspot.com
Postat av: Caroline

Vilken hemsk människa, men förhoppningsvis var det mågna andra som tyckte det också.Tack för de värmande kommentarerna.Ha en fin dag!

2011-03-31 @ 10:59:02
URL: http://barbaskon.blogspot.com
Postat av: diana

Matte är väldigt viktigt och jag hade önskat att det vore mera begripligt då jag gick i skolan. Vissa människor har man bara lust att ge en lavett i bakhuvudet.

2011-03-31 @ 20:07:29
URL: http://www.metrobloggen.se/diana
Postat av: Ailas

Ojjjj, jag vet precis! Vissa föräldrar vet allting BÄST, för de har faktiskt gått i skolan i några år. Att de sen inte har undervisat eller så, här ju inte riktigt dig. De vet allting bäst, även om de inte har helheten. Sådana orkar inte jag heller med, så jag förstår din frustration. Undrar om jag hade kunnat hålla tyst. :)

2011-03-31 @ 20:35:27
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: Ulrika

Tycker faktiskt att förståelse är viktig, när det gäller alla ämnen. Visst fanns det bra saker 'förr i tiden' också, men samhället förändras ju och skolan med den. Det är inte bara att böja ett verb i engelska och tro att det är klart sedan. Förstår du VARFÖR du gör det blir allt så mycket enklare. (surfade in från myworldmytruth)

2011-04-05 @ 09:52:06
URL: http://www.forsmyrvagen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0