Vaalborgsmässoafton....

....är det idag. Nu ska champagnen sabreras och picknicken fram!
Nää, skulle inte tro det. Det blir nog inte mycket till firande idag. Vi är rätt slut efter veckan både mannen och jag. Har ingen större lust att stå och glo på en brinnande pinne. Eventuellt blir det en liten promenad till någon liten brasa, mest för barnens skull. Om vi orkar. Kanske går det att muta dem med godis för att stanna inne och se på tv.
Men ett liiitet glas vin till maten blir det nog........

Kartonghämnden

Jag har drabbats av kartonghämnden. Som jag skrev tidigare i veckan så beställde jag alldeles för dyra kartonger. Det var dessutom inte mitt bord, men eftersom det var lite bråttom gjorde jag det ändå. In the heat of the moment. Det föll verkligen inte väl ut. Min "kollega" som hade som sin (självutnämnda) uppgift att ta reda på priser blev JÄTTESUR. Verkligen!

Nu sitter gubben (för det är så klart en gubbe) och går igenom samtliga fakturor från 2009 och kontrollerar vad vi köpt in och till vilket pris för att se det är några avvikelser. Snart kommer han komma med en sammanställning över hur mycket vi förlorat på prisdifferanser. Alltså avvikelser mellan olika fakturor hos samma leverantör!!! Detta är inget han tagit upp med mig utan bara beklagat sig hos min chef. Som hämnd för kartongerna. Han vill alltså visa att jag inte sköter mitt jobb på rätt sätt!!

Nu ska det tilläggas att 50% av dessa inköp är gjorda av min chef, så att påpeka detta är som ett skott i pannan på henne också. Ha! Ser du, den gubbjäveln gick inte hem!!

Dessutom pratar vi kronor och ören. Inte stora pengar. Vi förlorar mer på att han sitter och gör ett skitjobb ingen vill ha gjort.

13 Månader

Nu vet jag hur dem stora företagen klarar sina deadlines. De har 13 månader.
Fick en prisförfrågan från ett stort företag som tillverkar produkter till Svenska Försvaret. Offerten skulle vara giltigt till 2010-13-31.

Och vi som bara har 12 månader i vår almanacka. Hur ska detta gå??

Mamma är lik sin mamma

Kom hem idag och möttes av min mamma som hämtad barnen på dagis och nu hunnit hem före mig. Dessutom hade hon under den halvtimme hon spenderat i mitt hus hunnit med att starta tvättmaskinen, damsuga, torka köksgolvet, tömma kattlådan och dessutom konstaterat att hon lagat diskmaskinen.
Va´den trasig, sa jag.
Måste den har varit eftersom det var så mycket disk på diskbänken, fick jag till svar.
Jag har inte orkat, sa jag då.


Jag är inte det minsta lik min mamma på den fronten, visst tycker jag om att ha det rent omkring mig. Men det är inte det första jag tar mig ann om jag inte orkar. Då skiter jag i det. Det skulle hon ALDRIG göra, aldrig att hon skulle lämna disk på diskbänken, aldrig att hon skulle lämna tassavtryck på golvet. Hon skulle, om hon hade husdjur, torka golvet varje kväll. Hon har det så rent hemma att man kan äta direkt från köksgolvet.
Sån är inte jag, jag är lite slarvig. Har några damråttor i hörnen och gammal disk på diskbänken.

Men utan min mamma hade jag nog gått i väggen för länge sedan. Hon städar mitt (vårt) hus, hämtar och lämnar barn på dagis, stryker och tvättar kläder. Därför tolererar jag dessa kommentarer jag får, har slutat försvara mig för flera år sedan. Hon kommer aldrig kunna ändra på mig ändå, det borde hon ha insett vid detta laget. Och jag är bara tacksam över att hon hjälper mig.

Kvinnligt och manligt

Diana nämnde efter mitt förra inlägg att det är typiskt  kvinnligt att uppleva dessa tvära svängningar i humöret. Kanske är det så, kanske har jag drabbats av en plötslig östrogenchock! Eller är det så att vi kvinnor analyserar sönder allting. Kanske man ska ta sig en testosterondos och bara rycka på axlarna. Låta problemen rinna av en som vatten på en gås. Bara skita i allt ansvar göra det som man tycker bäst om. Eller gör dem så? Männen?

What goes up, must come down

Jag har de senaste dagarna försökt komma fram till vad som gjort att humör tagit en störtdykning. Kan inte direkt påstå att jag funnit svaret på livet, universum och allting.

Förra veckan var allting på topp, både jobbmässigt och på det personliga planet. Kände verkligen att jag gjorde nytta på jobbet, även om det var skitstressigt. Det kändes som att jag klättrat ganska högt på må-bra-stegen. Hade ett skönt flyt med andra ord. Men det behövs så lite för att man ska ramla ner. Det räcker med att det kommer någon och rycker undan mattan under ens fötter för att allt ska raseras. Nu går allting fel i stället. Saker som i vanliga fall inte borde ha någon större betydelse får oanande propotioner.Nu måste jag börja om från början av stegen igen.

Award-Time!!

Alltså nu haglar awardsen över mig. Gud vad bra jag är! (Ingen ödmjukhet här inte)
Denna gång är det Bara Jag som förärar mig en Beautiful Blogger -award.
Det går ut på att man ska skriva 7 saker om sig själv och sedan länka till 7 nya bloggar (!!!!!). Nåväl, här kommer sju saker om mig:
 1. Är feminist, men anser inte att man måste bli som en man för det. Man måste inte förkasta allt som rosa och glitter bara för att man vill att det ska var jämställt.
 2. Kämpar konstant med att motivera mig till att motionera mera, eller äta mindre.
 3. Drar mig inte för att snickra, spackla, tapetsera och lägga golv. Det enda som hindrar mig från att göra allt min man kan göra är ren muskelstyrka. (Ibland tror jag han önskar jag vore en bulgarisk gyttjebrotterska)
 4. Saknar helt tålamod och är dessutom begåvad med hett temprament och kort stubin. Be afraid. Be very afraid.
 5. Läser mycket böcker. Allt möjligt som ser intressant ut, men har en förkärlek för brittiska deckare.
 6. Tycker om att spela tv-spel. Skulle kunna fördriva en hel dag framför tv:n om jag hittade ett bra spel. (Hmmm, säg inte det till min son)
 7. Har lätt för att dra igång saker, men svårt att avsluta
Kanske inte dem mest smaskiga och intressanta saker man tänka sig.
Och nu ska detta alltså skickas vidare till 7 andra.
Egoinas Mamma.
Syster Yster
Webmum
Annne
Kominochtaentitt.blogg.se (Sju saker kan du väl skriva i alla fall)
metrobloggen.se/diana


Spargris

HAHA. Lite självironi skadar aldrig.
Köpte ny spargris idag, kanske man kan få några bidrag.

Ny Dag

Förutsättningar för dagen är bättre än igår. Sen har jag ju inte ens kommit till jobbet ännu så jag vet ju inte hur det kommer att gå. Först ska jag med barnen till tandläkaren.
Eftersom jag är mamma (och min man egenföretagare) faller det på min lott att åka till tandläkare, utvecklingssamtal och fotbollsträningar. Min pappa var (och är) också egenföretagare, vilket innebär att han jobbat dygnet runt hela min uppväxt. Ibland när jag klagar på att Mannen inte kommer hem från jobbet får jag höra av min mamma att "så är det minsann att ha eget, jag fick också klara mig själv". Men hon hade inget jobb!!!! Hon var hemmafru!!! Åtminstone så länge vi barn var små.

Och ska någon bli hemmafru i det här huset får det bli min man, eftersom jag har högre inkomst än honom. HA!

Fake it until you make it

Det är ett "talesätt" som cirkulerat bland mina vänner ett tag nu. Mest på skämt, och lite med betydelsen att man måste hålla fasaden uppe även om man känner sig deppig ibland. Helst ska man vara stark och glad så att ingen ser hur man egentligen mår. Fake it until you make it.

För mig har det en helt annan betydelse.

Jag är hyffsat framgångsrik på mitt jobb. Hade jag jobbat på ett större företag hade min titel varit "Vice VD", men nu är vi ett litet företag och kör inte med konstiga titlar. Jag trivs bra på mitt jobb, har mycket ansvar, lagom befogenheter och tjänar bra. Har en bra chef (kvinna även hon) och vi jobbar bra tillsammans. Vi har tillsammans (fast mest hon), de senaste 2,5 åren utvecklat detta företag till en framgångsrik liten verksamhet. Nu kommer vi till det stora MENet. När ska bubblan brista, när ska alla upptäcka att jag i själva verket är FAKE. Att jag inte kan någonting, att jag bara fake'ar.


Denna känsla har jag haft sedan jag fick mitt första jobb som nyutexaminerad högskolestudent. Som ung, enda kvinna, och ekonom ställdes jag inför en massa gubbar och skulle redovisa senaste kvartalsrapporten. Hur ska jag klara detta tänkte jag? Så jag bara körde på, drog en massa siffror och termer hit och dit. Snackade på oavbrutet bara. Och alla svalde det. Så nu jag fortsätter i samma bana. Det känns som jag spelar en roll, att det inte är jag egentligen. Ibland betraktar jag mig själv utifrån, och då skrattar min lilla hjärna: "Haha, går ni på det där? Sväljer ni vad som helst?". Och det gör dem. Allihop. Tydligen. 


Någonstans inom mig vet jag ju att detta inte är sant. Klart att jag är duktig, annars skulle jag aldrig vara där jag är idag. Men det är en märklig känsla, och den dyker oftast upp de dagar som inte varit så bra.

One of those days

Vaknade imorse med spänning i nacken och svag yrsel. Har en gnagande oro i själen som inte vill släppa taget. Är ledsen utan att veta varför.Dessutom har jag pissat i en annans rabatt och beställd 500 kartonger som var 1kr/st för dyra. Skämmes på mig!

Kommentera här eller där?

Har inte sysslat med bloggande så länge, så jag känner mig fortfarande som ett barn som lär sig nya saker hela tiden. En sak som jag funderat på är detta med kommentarer. Finns det någon oskriven regel som säger hur man ska gå tillväga. En bloggetik. Ibland när jag får kommentarer så vill jag svara i mitt eget kommentatorsfällt, eftersom det kan vara roligt för andra att följa också (om det har med mitt inlägg att göra). En del kommentarer är ju enbart svar på mina kommentarer hos andra bloggare, så då går jag dit och svarar. En del svarar bara på sin egen blogg, och det kan ju vara lite knepigt för då måste man gå tillbaka dit och komma ihåg vilket inlägg det var man kommenterade.

Hur tycker ni? (Får jag några kommentarer som hör till detta inlägg kommer dessa att kommenteras i mina egna kommentarer, comprende?)

Kök

Fick nån kommentar att jag hade så fint kök. Visst jag är jättenöjd över mitt nya (inte riktigt färdiga) kök. Men det har inte alltid varit så fint. När vi köpte vårt hus/renoveringsobjekt för snart två år sedan var ett nytt kök högt upp på listan. Eftersom vi hela tiden planerade att riva det befintliga packade jag bara upp det nödvändigaste ur flyttkartongerna, några kastruller och tallrikar.
Spis och diskbänk
"Bänk", notera den låga höjden på överskåpen. Inget ryms mellan bänk och överskåp.
Vedspis/avställningsytaTyvärr så dröjde köksbygget. Det kom lite annat emellan (bygga tvättstuga/duchutrymma, nytt värmesystem, dränera om huset) 1,5 år hade jag ingen köksfläkt (!!!!), ingen diskmaskin (!!!!) och inga riktiga köksskåpar. Nu finns det ju sådana som tycker det är roligt att handdiska, sån är INTE jag. Och ingen annan i detta hus tycker om att diska heller.  Men till slut, strax före jul i fjol rev vi ut allting. Gjorde nya väggar, avlopp, drog om all el. Allt är nytt.
Lite mörk bild jag vet, men man ser hela köket. Vedspisen byttes ut mot en mindre.Man kan säga att det var tur att vi inte gjorde om köket på en gång. Nu hann vi med att bo i huset ett tag och känna hur vi ville ha det. Ursprungsplanen var att vedspisen skulle ut och att jag där skulle ställa spisen. Nu fick det bli en liten kamin i stället. Och det är jätteskönt att ha den på vintern (just denna vinter, kallaste i mannaminne, höll vi naturligt vis på att bygga om och kunde inte elda i den).
Så om ni blir lite avundsjuka på mitt nya, fräscha kök. Titta på dem gamla bilderna........

En halv ko

Nu ska jag steka 2,5 kg köttfärs, hacka 2 kilo gurka, 1 kg tomater, 1/5 kilo sallad, 1 kg majs och riva 1 kg ost.

Matlåda tror ni? Nähä då, det är Bara Vännen som kommer besök med sina 100000 ungar.

(Förlåt att jag gör mig lustig över din gigantiska barnaskara ♥ på min blogg, kunde bara inte låta bli. Jag lovar att inte göra om det.)

Boys will be boys 2

Fortsättningen på sonens bravader med kompisen kom igår. Fast då var dem tre som hittade på "hyss".

Jag: Vad har ni gjort idag då?
Sonen: Skjutit med luftgevär och jagat kanadagäss.
Jag: Med luftgevär!?
Sonen: Nej med kniv......
Jag: Jagade du kanandagäss med kniv?
Sonen: Nej jag hade två pinnar, Olle hade knivarna och Kalle en sopborste.
Jag: Fick ni tag i några gäss då?
Sonen: Nej, dem var för fega.....
Fega? Jag kallar det livbevarelsedrift.

Nu kommer säkert någon förfasa sig över att vi låter våra barn jaga kanadagäss med knivar. Men vill dem springa i kapp ett gäng kanadagäss för att försöka slå ihjäl dem, så låt dem försöka. Dem ska vara bra snabb om dem ska lyckas. Dem använder ju i alla fall inte luftgeväret.........

Deckverkstan

De flesta punkterna på min lista är avbetade. Den första av många deklarationer är avklarade, känns skönt att åtminstone ha en att stryka från listan. Man ska inte ta på sig för mycket arbete när man redan har ett arbete som kräver för mycket. Dock är denna tjänst något  jag inte kan säga nej till eftersom jag redan ligger på minussidan vad gäller gentjänster, har lite att jobba ihop till.

Har till och med hunnit med en promenad med vovven. Dock var det inte så skönt som man kunde tror när man tittade ut. Vi har ett himla blåsväder idag, så i stort sett gällde det att sitta i lä om man ville njuta av solen. Men frisk luft är ju aldrig fel. Dessutom har jag hunnit med att hänga upp nya gardiner. Detta var dock inte så enkelt som det kan verka, och tålamod är en egenskap som helt gått mig förbi. Så det kunde ha slutat illa.
Kök byggt julen 2009Mount Nytvättat däremot har inte sorterat in sig själv i garderoberna. Men det får väl bli imorgon då. Idag tänker jag inte göra det. Nu ska jag försöka komma på vad vi ska äta för middag. Pizza åt vi ju igår, så det får väl bli något annat.

Lördagsnöjen

Äntligen helg, och nu får man vila. Eller hur! Dessa saker måste jag göra idag:
 • Bokslut och deklaration åt en bekant. Måste
 • Söka uppskov med att lämna in en annan deklaration. Måste
 • Göra min egen deklaration (tar 10 minuter). Kanske inte idag
 • Damsuga och torka upp tassavtryck. Måste
 • Tvätta kläder. Måste
Detta skulle jag VILJA göra idag.
 • Sitta på en bänk i solen och se vovven kuta runt i skogen som en galen kanin.

Glad Award

Oj. Fick en Award av webmum.blogg.se. Va glad jag blir! Man ska skriva om fem saker som gör en glad och skicka vidare till fem andra bloggare. Nu "känner" jag inte så många bloggare så en del av kanske redan fått en award från någon annan. Men det innebär ju bara dubbel glädje.

5 saker som gör mig glad
 1. Att få en Award. Just nu gör det mig jätteglad
 2. Mina barn och familj. En oändlig källa till glädje
 3. Alla mina vänner, både gamla och nya
 4. Mitt jobb, faktiskt, tro det eller ej.
 5. Havsdoft, måsskrik, doft av hägg och liljekonvalj!!
Och nu ska jag skicka detta vidare till fem andra:
 1. Myworldmytruth.blogg.se (även du är en källa till glädje min vän)
 2. decdia.blogg.se (Du skriver så roliga inlägg)
 3. kominochtaentitt.blogspot.com (Tantblogg?)
 4. annne.blogg.se (Har blivit en trogen läsare)
 5. themetalgirl.blogspot.com (Förtjänar en award.Kram på dig!!)
Glad Fredag på er alla!

Slut på arbetsveckan

Äntligen fredag. Jag är helt slut efter denna arbetsvecka. Det märks att vi har utökat verksamheten, just nu jobbar vi dubbelt så mycket men på samma tid. Ska bli skönt när det kommer en till på kontoret. Hon är verkligen efterlängtad just nu.
Dessutom så har vår nya familjemedlem drabbats av ögoninfektion så jag blev tvungen att ta henne till veterinären i dag. Som tur är var det inget allvarligt så med lite antibiotika ska det nog fixa sig. All denna stress har dock resulterat i att jag i vanlig ordning fått migrän. Men jag har ju mediciner så det är fixat nu. Dock blir jag helt slut i kroppen av denna så just nu orkar jag inte göra någonting.
Så eftersom det bara blir familjen hemma ikväll så lämnar jag disken i köket, hund/katt-tassarna på golvet och Mount Nytvättat i källaren. Det kommer en dag i morgon också.

23 April

Dagarna runt den 25:e är dem bästa dagarna i månaden. Det är så roligt att få lön, man känner riktigt hur kontokorten liksom lyser i börsen. Ta mig! Ta mig! ligger det där och ropar. Tror jag måste låsa in det, annars kanske det kryper iväg och shoppar helt själv.


Boys will be boys

Sonen spenderade eftermiddagen hos en kompis idag. När jag hämtade honom frågade jag vad dem haft för sig idag. Bland annat så hade de fått lova att skjuta med luftgeväret. Vilket resulterat i följande historia:

Kompisens mamma hör ett klingade ljud utifrån och går för att se efter vad pojkarna har för sig.
Kompis mamma: Vad skjuter ni på?
Pojkar: Kniven.
Kompis mamma: Vilken kniv?!
Pojkar: Den som sitter på lagårdsväggen.
KM: Hur har det hamnat en kniv på lagårdsväggen?
P: Vi lekte knivkastning förut.
KM: Men ni får ju inte skjuta luftgevär på lagårn´.
P: Det gör vi inte, vi skjuter på kniven.
I morgon ska dem leka kast med brinnande bowlingklot, motorsågsjonglering och den itusågade damen. Eller inte......

Sabrering

Några av er tycker att jag har en liten konstig uppfattning av vår sydliga del av landet. Tydligen är det inte så mycket champagnedrickande som jag tror så jag måste berätta vad jag grundar min uppfattning på.

För några år sedan skulle jag och min man fira "sista april" hos min bror i Stockholmstrakten. På den tiden hyrde de in sig på en herrgård en bit utanför "stan".

Efter en hel dags färd i bil var vi lite halvtrötta när vi kom fram och fick veta att hela gården var inbjudna till gemensamt knytkalas. Vi samlade ihop lite nachochips, ölkorv och några öl för att gå och titta på brasan. Iklädda reglementsenliga fleecekläder. (Hos oss är det kallt på sista april).

Framme vid brasan är det febril aktivitet för att dra fram höbalar och lägga ut röd/vit-rutiga dukar på dem. Det bars fram hishinkar med miniflaskor med champagne, små pajer, bröd och allsköns annat gott. Där stod vi med våra tupperwareburkar med nachochips och ölkorv. Lantnollorna på äventyr.

Brasan tändes och husfolket tog fram champagnen som de så klart måsta SABRERA. För er som inte vet vad detta är så är det när man tar en sabel och slår av champagnekorken.

Vi ursäktade oss med att det varit en lång resa, drog oss tillbaka till broderns bostad och firade sista april i lugn och ro. Jag tror ingen saknade oss och våra ölkorvar.


Den som väntar på nått gott....

Visst, vi här uppe i norr (och då är det ändå mycket kvar norrut) får vänta lite längre än andra på våren. Kanske var det inte meningen att det skulle bo folk här uppe överhuvudtaget. Det är därför det är så kallt på vintern och mycket mygg på sommaren. Men vi är ju som bekant lite tjurskalliga, vi norrlänningar, så vi flytt int. Nehädå, ä vi född här så stann vi kvar. Kanske beror det på att vi är lite bekväma av oss, flytta är ju jobbigt. Eller så beror det sonika på att vi är lite misstänksamma mot andra människor. Dem är ju inte som vi där "nere". Dem firar "Valborg", vi kallar det "sista april". Dem har picknick med smårätter. Vi trycker fast en grillkorv på pinne. Dem dricker champagne, vi dricker Trocadero (eller öl). Det finns en del kulturella skillnader som gör att känner oss tryggare här uppe, bland myggen.


Hur som helst. Vi kommer få sommar vi också, vänta bara. Vi hade en förra året.

Syskonkärlek

När jag var liten ville jag väldigt gärna ha en lillasyster. Jag hade ju redan en äldre bror, men en liten syster skulle ha varit roligt. Som jag kunde klä i rosa klänningar och pyssla om. Nu blev det aldrig så, jag fick en lillebror. Och hur mycket jag än försökte klä ut honom och köra runt honom i dockvagnen så blev han aldrig en syster. Han är fortfarande min lillebror.

Många av mina vänner har systrar, och jag kan med avundsjuka se på hur trevlig deras relation verkar vara. De umgås, delar glädje och sorg, verkar finnas där för varandra i vått och torrt. Med bröder blir det inte lika dant, visst ställer dem upp för en men det blir inte samma sak. Jag ringer inte någon av dem när livet känns jobbigt.

Så jag saknar en syster. Å andra sidan, det kanske bara är en utopi. Kanske är det inte alls så roligt att ha en syster som jag tror......Om jag hade haft två systrar, kanske jag hade önskat mig en bror i stället.

Toyboy or Toygirl??

Så många val man måste göra i livet. Hade sett fram emot att få anställa en liten toyboy som vi kunde ha på kontoret. Men nu blir det inte så.....
Efter att ha spenderat förra veckan med att intervjua arbetssökande har förstahandsvalet fallit på en kvinna istället. Kanske beror det på att vi bara är kvinnor på kontoret (chefen och jag) och det känns bekvämare att ta in en äldre kvinna till istället för en ung kille. Eller så har det göra med att hon helt enkelt hade större meriter än dem andra. Nu blir det så i alla fall, och jag tror det kommer att bli riktigt bra.
Toyboyen får jag spara till senare.........

Halkvarning

Känns lite konstigt att köra med sommardäck när det är minusgrader på morgonen. Men tar man det bara försiktigt så är det ingen fara. Det är ju som bekant olagligt att köra med vinterdäck från 15 April, om det inte råder vinterväglag. Hur ska man göra om det råder vinterväglag på morgonen och sommarväglag på eftermiddagen? Köra omkring med en massa däck i bagaget och göra ett snabbt byte på lunchen?

Tre nyanser av blått

Känsliga läsare varnas! Bilder på mitt ben kommer visas (igen).

Vet inte ens varför jag tycker det är så intressant att lägga ut bilder på mitt blåmärke. Kanske för att jag aldrig haft ett så STORT blåmärke förut. Ramlade av en häst för några år sedan, det generade också ett fett blåmärke på rumpan. Men inte lika stort som det här (det gav dock en förskjutning i höften som inte var så kul).
Dag 1 Dag3 Dag4
Det liksom ändrar färg. Inte form, det är bara jag som håller kameran olika.
Jaha, nu har ni fått sett det. Lovar att inte lägga ut fler sånna här bilder (cross my fingers).

Att fela är mänskligt?

Har retat upp mig hela förmiddan på diverse leverantörer och supportavdelningar som inte klara av att sköta sitt jobb. Ett tag var jag ganska uppe i varv. Extra besvärligt blir det allting händer på en gång. När man sitter i telefon med datasupporten och leverantörer samtidigt på olika linjer. Då är man som redan lite småarg innan man ringer till nästa leverantör för att skälla, och man känner redan då att man överreagerar lite grann. I vanliga fall kanske man inte skulle låta så förbannad, utan ha lite överseende med att dem också har det stressigt.

För fel gör vi väl alla, även vi. Vi kanske missar leveranser ibland (mest för att vi inte fått hem grejer i tid), och då vill man ju inte ha skäll från kunder. Lika lite som mina leverantörer vill ha skäll från mig.

Märkte att jag kanske borde lugna ner mig lite när jag på lunchen for till ICA för att köpa nått att äta. Tog en vara ur en disk, kollade priser och gick till kassan. Fel pris! Varan kostade 10kr mer än vad jag trodde. 10 spänn! Fattar ni, dem försöker skinna mig!! Lämnade tillbaka den och bytte till en annan, billigare. Ska det va så ska det va.

Barn i båt

Mannen suktar efter att få sjösätta båten. I vanliga fall brukar vi vårrusta under påskhelgen, men eftersom denna vinter har varit den extremaste i mannaminne så ligger vi lite efter vårt vanliga schema. Men jag klagar inte, jag är inte lika entusiastisk som honom. Kan bero på att vårt båtliv inte är som ett väloljat maskineri. Nu kan man ju alltid hoppas på att denna sommar blir en aningens bättre än förra sommaren. Regn + barn-i-båt är ingen bra kombination.

Blir det långtråkigt och trist i båten kan man alltid ta till detta knep:

Sätt dem i en jolle efter båten. Tyst och lugnt för mor och far. Skulle ni ändå höra dem, förläng tampen. Blir "syskonkärleken" för stor är det bara att hala in dem, eller kapa linan.
(I den båten kan DU få åka om du vill, Bara-Jag)
Jag skojar, så klart man inte kan kapa linan. Inte heller kan man sätta barn i jollen om det går hög sjö.....men gudarna ska veta att man har lust ibland.

Ghaaaaaaaaa

Vinnare av alla trotsåldrar är: 6-års-trotsen!!!!
.......hittills i alla fall.......

Söndagsplaner

På dagens schema står det däckbyte för Mannen och själv ska jag jobba i "trädgården".

Först ska jag sätta upp avspärrningsband för att hindra hund och barn från att vältra sig i leran. Nästa steg blir att lägg ut brädor i gångar så att man kan ta sig från huset till vebon och uthuset. Sen är det bara vänta på att snön smälter bort så att vi kan börja så gräsmatta. Fast det är klart, först måste vi gräva lite nya diken och lägga ut matjord (gräs växer inte i blålera, tror jag)
Under tiden får vi försöka hålla oss till den del av tomten som fortfarande är gräsmatta (fortfarande ja, snart vill väl barnen ta fram fyrhjulingarna igen. Bye bye gräsmatta).

Kaos

Vi skaffade hund förra helgen. Ingen valp utan en sex år gammal tik. Sedan tidigare har vi två katter, en vuxen och hennes 7 månader gamla kattunge. Hunden var tidigare van vid katter så för hennes del var katterna inga problem. Dock tyckte inte den äldre katthonan att en hund var så bra ide. Spott och fräs!! Efter några dagar har vi lyckats uppnå en viss terrorbalans här hemma. Katterna har börjat fatta att hunden verkar stanna kvar. Men fräser fortfarande om hon kommer för nära.

Som bränsle på brasan hade vi lovat svärföräldrarna att vakta deras gamla katt medans de var bortresta. Så igår kom Mannen hem med ytterliggare en katt. Spott och fräs!! Ingen av katterna tolererar varandra (förutom mor och dotter förstås). Det morras och fräser åt alla håll. Den nya katten gillar inte hunden alls! Dock verkar det som att våra katter tycker att hunden är ett betydligt mindre hot än den nya katten. Så hunden har de inga större problem med längre.
Och inte kom svärföräldrarna iväg på semester heller, eftersom alla flyg är inställda. Så förhoppningsvis åker katten hem i morgon igen.

Lömska små hål

Latheten kommer ibland och bokstavligen slår en i arslet.
Vi dränerade om huset i höstas, och för att inte helt och hållet offra vår farstubro gjorde vi en liten habbrovinkel (kallas så här). En nödlösning alltså. Vi kapade ur bron framför ytterdörren och ersatte den med två ramper från en biltrailer. Kreativt.
(Hålet i snön är efter min fot)
Detta visade sig vara tillräckligt bra för att fungera så vi har helt enkelt låtit det vara kvar. Hela vintern. Ingen nöd på oss inte, vi har ju tagit oss in och ut. Tills igår........
Jag och mitt stora klantarsle missade helt enkelt rampen och trampade rakt ut i ingenting! Yttersidan av låret skrapade i metallrampen, armbågen tog stopp i samma ramp och foten stöp i backen. Inte speciellt skönt vill jag lova. Inte då, inte i natt och inte i dag heller.
Har bara kunnat sova på samma sida hela natten, när jag försökt vända mig åt andra hållet har det gjort skitont.
Blåmärket på benet blev ca 20 cm långt och stenhårt. Lårkaka??


(Varnar känsliga läsare för naket ben)Kom våren, kom sommaren

Börjar bli lite less på det här slasket nu. Jag vill ha bort snö och is, se blått vatten igen. Livet blir så mycket enklare när solen skiner och gräset är grönt (Även om våra gröna partier kallas mossa). Längtar till sommaren, till semestern. Till sol och bad.
Längtar till detta:
(Bild tagen 2009, med mobilkamera)
Att sitta och äta frukost varje morgon med denna utsikt är en bra start på dagen.
Längtar tills det är dags att ta fram röjsågen och gräsklipparen. Längtar efter en fikapaus bland liljekonvaljerna.
Längtar....


Samma vy som ovan men tagen idag:
Kanske inte läge att sjösätta båten ännu...... (Det blåa ni ser är inte öppet vatten, det skör tunn is....)

EDIT: Nu kanske någon tänker att det är ju faktiskt gräsmatta framme, men just den plätten har varit snöfri större delen av vintern eftersom det vita fanskapet har BLÅST till andra delar av tomten. Högarna på bilden är det som vi varit tvungna att BÄRA ut från tomten för att få uppfarten fri från snö. Tur att vi har en traktor.

Spårhund?

Funderar allvarligt på att införskaffa dessa till vår hund:
Torka golvet varje kväll var inte precis vad jag hade hoppats på. Nu är hon ju inte ensam om att lämna tassavtryck på golven. Hon får ju hjälp av åtta små tissetassar till..
"Fördelen"  med detta är att man lätt kan se vart alla djur tagit vägen från det att de kom in genom dörren.
Nu kanske någon smart person tänker att detta är ju ett övergående problem, att snart är det sommar och då torkar det upp ute. Men ack så fel detta är, vår tomt är nämligen inte en vanligt tomt med grön fin gräsmatta. Nejdå, det är en krigszon som består enbart av lera och jord. Om som om det inte räckte har vi en liten strand med svart fin kletigt lera..........
It´s a neverending story.

Ja, jag klagar en del. När jag inte är så skittrött i huvudet ska jag skriva om hur underbart det är att ha hund, renoveringsobjekt och bo vid havet.

Vulkaner

Är väldigt tacksam över att den isländska vulkanen bestämde sig för att vänta en vecka på sitt utbrott. Tycker jättesynd om alla som får sina flygningar inställda. Inte minst mina svärföräldrar som ska försöka ta sig ner till Budapest på lördag. Verkar lite osäkert med det just nu. Men vi får hoppas att vinden vänder innan dess och blåser askan åt andra hållet.
Så här såg det ut när VI flög förra veckan:
Molnigt men inte en massa farlig aska i luften.
Hörde på radion att sist denna vulkan hade utbrott varade det i ett ÅR. Det innebär att flygtrafiken till och från europa kommer att krångla i nått år (om vi har otur). För hundra år sedan brydde man sig inte om det, idag är det en smärre katastrof.

Det går runt, det går runt.......

Måste ta en brejk i jobbet en stund. Det har varit en stressig morgon/förmiddag och det ser inte ut att bli bättre under dagen. Nu är det väl inte "legitimt" att blogga på arbetstid, men jag har jobbat konstant sedan halv åtta i morse och gjort mig förtjänt av en lite rast. Det tar ju inte så många minuter att slänga ihop några meningar.

Mycket på jobbet som sagt, ja det kan man lungt säga. Vi har precis förvärvat en ny verksamhet som vi försöker sätta oss in i. Och det är inte det lättaste, speciellt inte eftersom det är tydligt att den drevs av kompletta idioter tidigare. I alla fall framstår det som så ju mer man gräver i det. Nu är det ju inte så att vi är dem mest brillianta personerna i världen, men inte långt ifrån (om vi får tycka själva alltså, andra kanske har en annan uppfattning men dem skiter vi i).

Lunchpaus

Håller på att lära mig hur det är att vara hundägare. Och jag har upptäckt att det var vissa saker som jag inte tagit i beräkning när vi bestämde oss för att skaffa hund.
 1. Det är lerigt ute på våren, långhårig hund och lera blir en intressant kombination. Man kan säga att det lämnar tassavtryck på golvet. Visserligen så lämnar även katterna tassavtryck, men mycket mindre.
 2. Långpromenader på lunchen låter väldigt roligt och trevligt i teorin.
 3. Kliva upp tidigare på morgonen för att rasta hunden är roligt i två dagar. Sedan tröttnade lillasyster...... Gissa vem som får gå då??
 4. Hundar släpper hår, speciellt den här tiden på året. Inte nog med att jag kommer måsta städa oftare hemma, jag kommer att måsta städa mitt kontor oftare också. Kul kul
Men det har ju sina fördelar också, hon är ju jättemysig vår lilla vovve. Dessutom MÅSTE man ut och gå, även om motivationen tryter ibland. Och det är skönt med lite frisk luft och vårsol när man suttit inne hela förmiddag och intervjuat toyboys ...........

Being a bitch...

Jag vet inte vad som är bäst, att jobba på en arbetsplats med bara kvinnor, en med 50/50 fördelning eller på ett ställe med bara karlar (förutom en själv). Själv har jag bara erfarenhet från mansdominerande arbetsplatser. På mitt första jobb efter högskolan var jag ENSAM tjej. ENSAM ung tjej. Gick rätt bra faktiskt, jag kan vara rätt slängd i käften jag också. Vilket är en bra förutsättning för att klara sig. Jargongen på en manlig arbetsplats kan vara rätt rå ibland, och man kan nog bli ett lätt byte om man inte biter ifrån. Helst med samma mynt, det tar mest.

Däremot har jag som kvinna upplevt rätt ofta man inte blir tagen på allvar, att ens ideer inte blir accepterade enbart därför att man är kvinna. Så är det ibland även på min nuvarande arbetsplats, även om jag har det betydligt bättre idag eftersom jag har en kvinnlig CHEF.  Men "gubbarna" kan vara rätt tjuriga ibland, även om de har fel. Det gäller att inte pinka i nån annans rabatt, för då är man illa ute.
Nu skall det tilläggas att jag bara har haft trevliga arbetskamrater, visst kommer det sexistiska kommentarer från dem ibland. Men det är sällan nått riktigt elakt, och inte enbart riktat till mig utan de kör med samma snack inbördes också. Nu vet jag ju inte vad de säger i fikarummet, å andra sidan vet de inte vad jag och chefen snackar om på kontoret heller.

SÖKES: Ung, vältränad toyboy som vi kan ha på vårt kontor.

Budapest Day 3

Sista dagen innan hemfärd. Eftersom alla inte var helt överens om vad som var intressant och inte gjorde vi helt enkelt en uppdelning. Jag och min familj gick på Zoo. Visst har man varit på en och annan djurpark i sina dagar, men aldrig på ett riktigt Zoo. Ett sånt där man ser på filmer.

Och alla mina förväntningar infriades. Det var precis som jag föreställt mig det. Med elefanter, gorillor, giraffer, flodhästar, you name it. ALLT (ja nästan i alla fall) fanns på detta zoo. Sedan tog det också nästan en hel dag att tag sig igenom det. Vädret var helt underbart, kanske en aningen för varmt bara (HA!! Kan ALDRIG bli för varmt i april).


På eftermiddag slöt vi upp hela gänget för att gå på cirkus. Gammal hederlig cirkus med clowner, akrobater och jonglörer. Fascinerande att vi fortfarande roas av samma saker som för hundra år sedan. Dagens jyklare skiljer sig inte mycket från gårdagens.
Lejonen var det som fängslade mig mest. Riktigt roligt att se en äkta lejontämjare med riktiga lejon i bur.
Detta var det sista vi gjorde innan vi åkte hem dagen därpå. Kort men intensivt och roligt. Inte direkt någon ligga-på-latsidan-semester. Å andra sidan fick vi ut mesta möjliga av våra dagar i Budapest.

Back in buisness

Första dagen på jobbet efter semestern. Inte fullt det kaos jag hade föreställt mig, men lagomt mycket för att ge mig lite magknip i alla fall. Lyckligtvis tar det bara nån dag att fixa till allt igen, men det ger alltid en sån olustkänsla. Sen står man där som ett fån när "gubbarna" kommer och frågar hur vi ska göra med ditt  och datt. Själv är man som en fågelholk och har inga svar alls. Men med kvinnlig list och initiativförmåga brukar det mesta lösa sig. Fast ibland blir man lite förvånad över hur vissa karlar helt ogenerat låter sig framstå som kompletta idioter. Ungefär som att det är helt i sin ordning. Jag skulle aldrig, som kvinna, stå framför en teknisk gizmo och erkänna att jag inte fattar hur den fungerar. Stå och säga att den är trasig och måste på lagning när man i själva verket tryckt på fel knapp. Gissa hur mycket respekt jag skulle få då. Visserligen har jag ringt datasupporten när datorn la av, i själva verket hade säkringen gått. Men det är en annan historia, hur skulle jag kunna veta att min dator (inte skärm och skrivare) hade en egen säkring, medans resten av kontoret hade en annan.

Budapest Day 2

Andra dagen. Den här dagen var vädret soligt och fint och nu var det dags att ta en tur till Buda Castle. Här uppe hade man en fantastisk utsikt över Donau och parlamentet på andra sidan floden. Vi var även och tittade på ett marsipan-museum. Kan låta lite trist men det var roligt att se dem fantastiska saker som var tillverkade i marsipan.
Här får ni ett recept på marsipantårta, om ni får lite tid över:
Efter en rundvandring på slottsområdet, (i det fantastiska sommarvädret!), var det dags att få lite skugga i dem underjordiska grottorna. Det var riktigt spännande att ta sig igenom labyrinten/utställningen under slottet. Ingenting för dem mörkrädda i alla fall. Men det var roligt att hitta en vinfontän mitt i alltihop. Fram med PET-flaskorna!! (Allvarligt, jag smakade lite och det smakade mest bara vatten).
Efter ännu en fullspäckad dag däckade vi i soffan. Men vi hade ju en dag kvar........

Budapest Day 1

Nåja, allra första dagen flög vi ner så då han vi inte med att se så mycket. Vi slappade mest i lägenheten tillsammans med svågrar och svägerskor.

Men nästa dag började vi beta av sevärdheterna. Eftersom det regnade och vi hade fyra barn att roa åkte vi spårvagnen ut till något som hette ElevenPark. Ett stort lekland med bollhav, rutschkanor och studsmattor. Vi hade roligt allesammans, barnen en aningen mer.
Efter ett par timmars lekande och hoppande var vi vuxna rätt less och ville göra något annat. Barnen hade nog kunnat tillbringa flera dagar på det där stället.
Men efter en snabb lunch på Burger King drog vi vidare till ett varmbadhus. Finns tydligen hur många som helst i denna stad, men vi åkte till det mest turistiga, för där fick män och kvinnor bada samtidigt. Det var hur skönt som helst att sjunka ner i 38 grader varmt vatten och bara slappna av. Där hade vi vuxna kunna tillbringa fler dagar, dock inte barnen som blev lite trötta efter någon timme.
Vi testade även mineralbassängerna, som luktade gamla ägg, men som tydligen har medicinska effekter. Och mina torr-hand-eksem försvann faktiskt. Har aldrig känt mig så mjuk och len i huden förut. Undra vad det var i dom baden? (Hade jag kunnat ungerska hade jag så klart kunna läsa mig till det)
Efter denna intensiva dag var vi ALLA slutkörda. Men veckan var ju inte slut än.......

Himlen är blårutig

Gud vad skönt att få sova i sin egen säng! Med sin egen sköna kudde som man är så där lagom mjuk och hård. Borta bra men hemma bäst.
Enda nackdelen med att komma hem är att kylskåpet är tomt. Ekooooooooo........
När man suttit i en bil i sex timmar är man inte så sugen att stanna och handla när man har en liten bit kvar. Bilen går liksom bara fortare och fortare ju närmare hemmet man kommer. Swooooooosch, jaha där var Coop.
Så vår frukost idag består av:
E
Eller så knatar vi över till närmsta granne och snåläter.........

Tillökning

Vi ska få tillökning i familjen.
Nej, det är inte ett nytt syskon. Känner mig färdig på den fronten. Det handlar faktiskt om en hund.
Vi kommer inte att skaffa en valp, utan en vuxen hund som ska omplaceras. Tror att det är det bästa alternativet för alla parter. Lillasyster vill ha en hund, vi vill ha en hund, men har inte tid för en valp.
Det ska bli riktigt spännande det här, jag vet en i familjen som är väldigt förväntansfull.
En liten Alice
Imorgon hämtar vi hem henne. Undrar om katterna kommer bli glada?

Hemma bäst

Äntligen hemma igen efter fem dagar i Budapest. Visst har det varit fem roliga dagar och vi har verkligen fått se en massa spännande saker. Mer om detta senare.

Men det är otroligt skönt att vara hemma igen. Att få sova i sin egen säng, duscha i sin egen dusch. Att ha sina egna saker runt omkring sig. Mitt hem är min borg.

Flygresan fram och tillbaka gick bra. Bihålorna spökade inte så mycket, det mesta gick att åtgärda med tuggummi och nässpray. Och två timmars flygtur var alldeles lagom mycket för barnen också. Först var dem jättespända, sen blev dem mest rastlösa. Men på det stora hela gick det bra.
Det regnade när vi kom fram till Budapest, typiskt. Men övriga dagar fick vädret godkänt. Sista dagen hade vi faktiskt över 20 grader varmt!! Doften av nyklippt gräs gjorde att man fick sommarkänslor. Helt underbart!
Tyvärr hade det inte varit lika varmt här hemma, så snön ligger kvar. Visserligen har det mesta förvandlats till snöslask men i stort heeeela vår "gräsmatta" är vit. Men det är ändå skönt att vara tillbaka.

By the way......i Budapest har man parfymerat toalettpapper.......... det saknar jag INTE.

Mellanlandning

Har haft en trevlig dag med bror och hans familj innan det här dags för den Stora Flygturen i morgon. Vi har hunnit se både smågrisar och stora svin.
Den här gången gick resan ner smärtfritt. Vi körde inte ens vilse i Uppsala. Eftersom vi startade så tidigt i går morse så gick det ungefär 20 mil innan vi fick mötande trafik.
Norrland ÄR glesbefolkat.

Heading Budapest!

Jaha, då ger vi oss iväg då. Hela familjen, två vuxna och två barn. Det ska bli väldigt intressant och se hur detta kommer att fungera. Förhoppningsvis är själva resupplevelsen tillräckligt för att hålla barnen på gott humör någon dag. I Budapest kommer vi ju att ha ett fullspäckat schema med bad, zoo och lekland.

Vi ska besöka släktingar där, inte för att någon av våra familjer har ungerskt påbrå, dem bara råkar bo där av en händelse. Men det underlättar lite eftersom boendet är löst, och de flesta måltider kommer att intas tillsammans med familjen i lägenhet. Totalt sett kommer vi att vara 6 vuxna och 4 barn i en lägenhet i en vecka.
Jag är inte speciellt berest av mig. Mina utlandsresor kan man räkna på en hand. Har väl lite svårt att komma till skott helt enkelt. När jag väntade mitt andra barn bokade jag och min man en kryssning. Men när handpenningen skulle betalas drabbades jag av värsta ångesten. Drömde mardrömmar om kryssningsfartyg som förliste. Vi fick helt enkelt avboka hela resan. Om detta berodde på graviditeten eller inte kan jag inte svara på. Har i alla fall ingen ångest nu. Just nu känns det bara bra att komma bort från detta evinnerliga snöslask. Och hoppas att snön på något mirakulöst sätt försvunnit när vi kommer tillbaka.
På återseende om någon vecka!

Hillbillies

Vi bor en bra bit norr om Stockholm, det tar några timmar att ta sig ner. Och tiden kan gå väldigt långsamt när man är liten, vilket gör att barnen tröttnar fort. Trötta barn börjar bråka väldigt lätt och då tröttnar också deras föräldrar. Sen gör det ju inte saken bättre om föraren inte hittar tid man ska.

Sist vi begav oss ner till Stora Staden skulle vi svänga av i Uppsala mot Enköping. Men vår GPS var inte uppdaterad på det stora vägombygget så han fattade inte vart vi skulle. Och vi hade inte så stor koll heller.  Det hade hunnit blivit ganska sent på kvällen och vi hade suttit i bilen nästan hela dagen. Barnen började gå från trötta till grymt uttråkade. Turen genom centrala Uppsala resulterade i en massa svängar till höger och vänster, det kändes nästan som vi åkte runt i cirklar.
Till slut utbrister lillasyster: Går den här vägen till AFRIKA, eller?!?!

Senare på kvällen, väl framme, var det läggdags för dem små. Vi knatade ut i gästhuset, skojade med min svägerska "Ni låser inte dörren för natten va!". Då säger lillasyster: "Här behöver man inte låsa, tjuvarna svälter ju ihjäl innan de kommer hit"

Glad Påsk!

Här kommer en liten påskhälsning från mig:


Detta är det enda påskpyntet (förutom barnens tusen skolpyssel) som finns i vårt hus. Håll till godo! Eftersom vi åker till Blåkulla i morgon kommer jag inte att plocka fram mer pynt heller. När vi kommer hem är ju liksom påsken över.
Köpte en ny kamera bara för resan. Eller inte bara, vi har ju önskat oss en ny kamera länge och nu tyckte jag att det var rätt läge att slå till. Man vill ju kunna knäppa fina bilder när man är på semester. Så att man har minnen när man kommer hem, och så att man kan lägga upp egna bilder på sin blogg =)
Bilden ovan är max storlek på kameran, 12 megapixel (2,5 Mb). Bilden nedan är tagen med PC-format (255 kb)
Ser ni nån skillnad??

Jag är inte bara mamma......

Att ha semester en vecka är oftast underbart och avkopplande. Tänk så skönt det är att bara komma bort från allting och koppla av. Men det har sina nackdelar också.  Jag är en av dem lyckligt lottade kvinnorna i detta land som har ett givande och ansvarsfyllt arbete. Med ansvar kommer även förpliktelser, vilket innebär en sju helsikes massa förberedelser för en veckas semester.

Det gäller att planera i förväg så att inte "gubbarna" står där utan grejer under veckan.
Inga grejer=inge jobb=inge pengar.
Så dem föregående veckorna har i stort sett gått ut på att planera inleveranser så att allting klaffar i tid. Men jag vet ju av erfarenhet att någonting kommer att gå fel, någon leverantör kommer att vara sen med sin leverans. Det händer varje vecka så självklart kommer det ske även denna vecka.
Detta kastar en liten skugga över hela semestergrejen. För hur mycket jag än ser fram emot att få komma bort och uppleva en ny plats ligger ångesten och skaver där i hörnet.

RSS 2.0