The Real Mary King´s Close

Precis som de flesta gamla europeiska städer så byggdes husen i städerna tätt tillsammans, folk bodde trångt och under rent ut sagt fruktansvärda förhållanden. Ganska likt hur man lever i fattiga delar av världen i dag......

I Edinburgh kallades dessa gator för Close, ett engelskt ord för gränd (enligt min engelska svärfar betyder det noggrant återvändsgränd). Ordet close leder en ju också osökt in på den mer kända betydelsen av det engelska ordet close: nära.
Det var höghus, 7-10 våningar med små, små rum där hela familjer trängde i hop sig.

 

Branta var gatorna också, och alla mynnade ut i floden. I dessa gator kastade alla familjer ut sina potthinkar två gånger om dagen. Detta resulterade i en ohygglig stank, samt att det under vintern kunde bli rejält halt. Lägg till detta att det inte fanns några trappor till de över våningarna utan det stod stegar utmed väggarna.  All skit rann i alla fall ut i floden, som med tiden blev mer och mer förtjockad.

Idag finns ingen flod där, det går en järnväg där nu.

 

I alla fall dog folk som flugor i dessa kvarter, medellivslängden var 30 år. Var du inte gift före tolv år ålder räknades du som gammal nucka. När pesten kom under 1600-talet dog dem flesta i dessa kvarter. Tills slut rev man alla husen, men behöll de understa våningarna som grund för dem nya husen som byggdes ovanpå.

De som bodde närmast gatan blev vräkta eftersom de numera bodde under jord, och det var olagligt i skottland. Eller som guiden sa: Vi skottar är inga hobbitsar.

Än idag finns dessa underjordiska lägenheter kvar under de riktiga husen, och det sägs att det spökar där nere. Eller så är det bara ett trick för att locka turister.

 

En av sägnerna säger att ett franskt medium kände en närvaro av ett litet barn (Anne) i ett av de kallaste rummen och därför placerade dit en leksak som tröst. Då blev det tydligen en mer positiv närvaro. Därför har besökare sedan dess donerat mer och mer leksaker för att lindra de döda barnens oro.

 

Enligt vår (jättelustiga) guide fungerade detta bra tills någon bestämde sig för att donera en Westlife-CD.........

 

I vilket fall som helst så var denna tur klart värt dem 11 £ som vi fick betala per skalle för att komma in. Väldigt fascinerande att se en hel stad under staden.

 


Alla bilder i detta inlägg är snodda från Google, eftersom det rådde totalt fotoförbud där nere (undrar då hur dessa bilder kommit till, men de kommer alla från nån turistinformationssida)

 


Kommentarer
Postat av: Ulrika

Å vad spännande - och kusligt! Konstigt att det finns några skottar kvar överhuvudtaget, med dom levnadsvillkoren. Gammal nucka vid tolv, hemska öde!

Så om man häller ut tillräckligt mycket skit i en flod så blir det en järnväg?! Intressant, det hade jag ingen aaaaning om! :D

Kram och ha en fortsatt trevlig resa!

2010-10-12 @ 12:19:28
URL: http://fabulousforty.blogg.se/
Postat av: Diana

Vi har det bättre idag än vad vi vill tro... (men jag tänker ändå klaga på mina jädra 18 grader). ;)

2010-10-12 @ 14:14:22
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Fina Frun

Läskigt men intressant :)

2010-10-12 @ 14:59:55
URL: http://blogg.amelia.se/finafrun/
Postat av: Camilla

Gud så intressant!

Helt otroligt...12 år!!!Bara barnet!

Kram på dig!

2010-10-12 @ 18:02:53
URL: http://cammo69.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0