HMY Britannia

Om någon av er någonsin får för er att resa till Edinburgh kan jag starkt rekommendera att man tar sig ut till Ocean Terminal i Leith. Det är inte bara vart Hennes Majestäts Yacht Britannia ligger, det är dessutom ett shoppingcenter. Så förutom att titta på en gammal båt kan man även shoppa tills man blir less.

Vi åkte i alla fall dit för att titta på båten. Drottning Elisabeths lilla skepp, som hon åkte med (eller eventuellt bodde på) när hon besökte främmande länder. Den byggdes 1950-nånting, och pensionerades 1997. Då hade hon blivit så pass till åren att det antingen var att renovera eller bygga ny. Det beslutades då att det kostade för mycket att ha en båt i drift så hon fick helt enkelt sluta, och det kom ingen efterträdare. Man kan ju förstå att hon kostade en del eftersom det bodde 300 man på båten när hon körde jorden runt.
Det var i alla fall inget fel på komforten ombord, så länge man var kunglig vill säga.

Det var smekmånadssviten, det enda rum ombord som hade en dubbelsäng. Drottningen och Prins Phille hade var sitt sovrum. Här bodde Charles och Diana på sin smekmånad.

 

Detta var akterdäck, här tillbringade kungfamiljen sina soliga dagar. Detta teakdäck skulle skrubbas med saltvatten varje morgon, men det måste göras innan kungafamiljen vaknade. OM det skulle hända att en besättningsman råkade träffa på någon av kungafamiljen var han tvungen att stå alldeles stilla, stirra rakt fram, och inte säga ett ord. Där snackar vi diciplin.

 

Detta var den kungliga matsalen. Här åt kungafamiljen med sina gäster. Flera av världens främsta ledare har suttit i denna matsal och ätit. Det tog tre timmar att duka för en måltid på 100 gäster. Och ALLT mättes med linjal.

 

Besättningen däremot hade det inte lika bekvämt som kungafamiljen och dess stab. Som jämförelse kan man säga att kungafamiljen disponerade halva båten, och tillsammans med sitt stab var de mellan 40-50 personer. Besättningen hade den andra halvan och de var ca 250 st.

 

Bilden ovan visar militärpolisens sovhytt. De bodde relativt bra........De längre ner i rangordningen bodde inte lika bra.

 

Det fanns (minst) tre lika mässer ombord. Varje egen rang av officerare hade sin egen. Där samlades officerarna varje kväll och drack öl och sprit. Det fanns inte mycket annat att göra på båten. Förutom att kasta en tygwoombat i takfläkten.

 

Need to say no more.......

 

I vilket fall som helst skulle jag inte ha något emot att åka runt i denna båt. Ja, om jag var kunglig vill säga. Som matros kanske det inte var direkt någon höjdare. Jag rekommenderar som sagt detta resmål om ni åker till Skottland, som bonus kan jag tillägga att den guidade turen fanns på svenska. Man fick välja mellan 22 språk och vi valde för enkelhetens skull svenska.


Kommentarer
Postat av: Svorskan

Men inte behöver jag resa dit när jag får så fin sightseeing här hos dig? Eller jo, jag vill dit någon gång när det passar in. Jag tycker att Skottland, Irland och Island är närliggande spännande resmål. Faktisk tycker jag det är lite synd att vi alltid måste resa så långt bort, typ andra sidan av jordklotet för att "se saker" när vi kan göra som Ferdinand. Lukta på blommorna här vi bor. Och Skottland är ju lite "här vi bor".

2010-10-15 @ 19:41:47
URL: http://svorskan.se
Postat av: Ulrika

Fast jag skulle nog ha svårt att slappna av om alla jag mötte ombord blev knäpptysta och stirrade rakt fram. Fast det kanske är sånt man får vänja sig vid om man ska vara kunglig...:D

2010-10-15 @ 20:07:16
URL: http://fabulousforty.blogg.se/
Postat av: Susanne P

Härliga bilder! Och en fantastisk historisk resa!

Kram & ha en bra fredagskväll!

2010-10-15 @ 20:41:13
URL: http://www.susannep.blogspot.com/
Postat av: Gun

Det verkar jätteintressant och kul.:)

2010-10-15 @ 21:41:48
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Diana

Inte illa med en egen liten skuta att puttra runt i, haha!

2010-10-15 @ 21:46:51
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Per-Anders

Om jag tillhört kungafamiljen skulle jag nog inte uppskattat om personalen stirrade rakt fram när jag gick förbi. Gillar hellre att småprata lite. Din reseberättelse från Edinburgh är jätteintressant.

2010-10-15 @ 21:53:57
URL: http://peranders.blogg.se/
Postat av: Mona

Svar: Håller med dig. Värsta kacklet på fjällräven center. Hihihi

Ha de bäst

2010-10-15 @ 22:06:26
URL: http://monae.blogg.se/
Postat av: Camilla

Låter väldigt intressant.

Vilken upplevelse!

Hahaha...men liiite fusk var det att ni tog turen på svenska ;)

Ha en toppen dag!

Kram!

2010-10-16 @ 08:46:03
URL: http://cammo69.blogspot.com
Postat av: Stattinskan

Tack för att du delar med dig ... intressant :-)

Gomorron

2010-10-16 @ 09:49:35
URL: http://metrobloggen.se/stattin
Postat av: Fina Frun

Jag skulle inte vilja vara besättning där!

2010-10-16 @ 13:24:10
URL: http://blogg.amelia.se/finafrun/
Postat av: Selma

Det var skillnad på olika, annat kan man inte säga.

2010-10-17 @ 08:38:04
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Ama de casa

Stackars drottningen - har hon ingen båt att åkar runt i nu? Det går utför med engelska kungahuset...

:-)

2010-10-17 @ 10:17:22
URL: http://amacasa.wordpress.com
Postat av: diana

Här snackar vi klassresa...Eller ja, jag menar att resa med klass...om man är kunglig alltså ;) Wow vilken skuta.

2010-10-17 @ 17:52:46
URL: http://www.metrobloggen.se/diana

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0